Tekniske termer, ord og uttrykk

Montering

Dagens lovgivning  gir deg mulighet til å montere ildstedet selv, men mange av våre forhandlere har også egne montører som kan gjøre jobben for deg. (Selvstendige montører?)

Du må forholde deg til bygningsmyndighetene og Deres krav ihht plan- og bygningsloven, inkludert tekniske forskrifter. Disse regulerer også om du har anledning til å montere ildsted (og/eller pipe) selv. Dette finner du informasjon om på din kommunes nettsted og hos Direktoratet for byggkvalitet.

Pipe og brannmur

Pipen din bør undersøkes, og størrelse på eventuell brannmur bør kontrollmåles i forhold til om den møter kravene til brannmur.

Pipens høyde og innvendig mål er med på å bestemme trekk og derav ildstedets forbrenningsevne. Det kan være lurt å ta mål og bilde av både pipe og brannmur så du kan vise dette til forhandler der du ønsker og kjøpe ditt nye ildsted.

Har du ikke pipe fra før, kan installering av en stålpipe kanskje være rimeligere og enklere enn forventet.

Tekniske termer

Brennkammer Brennkammeret er nøye avstemt med riktig mengde isolering og en geometri (konstruksjon) for å sikre ren forbrenning, også når man skal brenne sakte.Brennbare gasser må sikres tilstrekkelig oppholdstid i det varme brennkammeret til at alt brennbart er forbrent. De fleste av våre brennkamre er isolert med Thermotte™ et varmebestandig betongprodukt utviklet for formålet. Thermottedeler er å betrakte som slitedeler og kan byttes når det vises tydelige tegn på slitasje.Thermotten er laget i en delikat lys farge, som brennes ren ved normal bruk og fremstår lys også over tid. Thermotten er for øvrig mer slitesterk enn mange andre isolasjonsmaterialer på markedet.
KW kW står for kiloWatt, eller 1000 W om man vil, og er en effektangivelse. I det tekniske målesystem brukes hk (hestekraft), hvor 1,36 hk = 1 kW.Effekt er hvor stor energimengde som virker over en gitt tid.
Fyringsventil For å kunne styre mengden luft og intensiteten i bålet vil de fleste produsenter ha konstruert en ventil som kan styre tilførselen av spyleluft. Bruk av denne krever at man gjør seg litt kjent med ovnen eller peisen sin. For mye luft gir for intensiv fyring og for høye temperaturer, for lite luft (å strupe ildstedet ned) gir økt risiko for soting av glasset og at bålet ikke klarer å holde høy nok temperatur til å brenne skikkelig.
Askeskuff Noen ildsteder har en skuff under brennkammeret for å samle asken som blir igjen etter fyring.Man bør vurdere størrelsen på askeskuffen, er den for liten blir den ubruklig. På mindre ildsteder kan det dermed være enklere å ta asken rett ut av brennkammeret, enten med en liten spade eller askesuger. Nordpeis har med få unntak valgt å produsere ildsteder uten askeskuff. Dagens rentbrennende ildsteder brenner så effektivt at de reduserer askemengden og vi anbefaler å benytte en askesuger .NB! Nordpeis anbefaler at man bruker askesuger i mindre brennkammere. Dette er en renslig og god løsning i stedet for en liten askeskuff med mye askesøl.
Innsats Innsatsen er selve brennkammeret med isolasjonsplater, ramme og dør. En innsats er rett og slett ”kassen” med de funksjoner som skal til for å opprettholde en god forbrenning. En lukket peis består i hovedsak av en innsats som er plassert i en omramming av betong, murstein eller lignende. Innsatser kommer i flere størrelser og former, med store glass, små glass og vinkelglass.I vårt sortiment vil man kunne finne omramminger tilpasset ønsket innsats, eller man kan velge å bygge inn innsatsen etter eget ønske.
Omramming En innsats plasseres normalt sett i en omramming. Omrammingen kan bestå av ulike ikke brennbare materialer og sørger for konveksjonsvarme. Våre ferdigstøpte omramminger er laget i armert spesialbetong. Dersom du ønsker å mure din egen omramming er det viktig å huske på at hver enkelt innsats stiller krav til både luft inn i omrammingen og ut. I tillegg må kravene til luft under, på sidene og over innsatsen være tilfredstilt.En omramming gir normalt større mengde konveksjonsvarme enn en ovn fordi kanalene hvor luften strømmer er betydelig større. Mange assosierer ordet ”peis” med noe stort og tungt som tar mye plass i rommet og avgir lite varme. Moderne omramminger bygger mindre, tar lite gulvplass, er plasseringsvennlige og gir meget god varme.